neděle 19. října 2014

Papež Benedikt uspořádá náboženské mírové setkání (2011)


Papež Benedikt uspořádá náboženské mírové setkání (2011)
Výročí mezináboženského setkání v Assisi v roce 1986

Papež Benedikt XVI. řekl, že zorganizuje v Assisi setkání s náboženskými vůdci, aby prodiskutovali, jak mohou podpořit světový mír.
 

Vrcholné setkání se bude konat na 25. výročí podobné události, kterou zorganizoval papež Jan Pavel.
V novoročním poselství papež také odsoudil náboženské násilí včetně útoků na křesťany na blízkém východě.
Vrcholná schůzka se v italském městě bude konat v říjnu, 25 let poté, co podobnou událost zorganizoval papež Jan Pavel.
Jeho prohlášení přišlo po několika hodinách od výbuchu bomby v egyptském chrámu.
Při výbuchu v koptském křesťanském kostele v severoegyptském městě Alexandrie zahynulo nejméně 17 lidí, což vyvolalo střety mezi křesťany a muslimy.
„Diskriminace“
Při projevu v bazilice sv. Petra ve Vatikánu papež Benedikt řekl, že cílem vrcholného setkání bude „vážně obnovit úsilí těch lidí ze všech náboženství, kteří mají víru, aby žili svou víru jako službu ve věci míru“.
„Když čelíme hrozivému napětí této chvíle, zvláště diskriminaci, bezpráví a náboženské netoleranci, které dnes zvláště zasahují křesťany, znovu naléhavě apeluji, abychom se nepoddávali zastrašování a rezignaci,“ řekl.
Řekl, že vrcholné setkání také „vzdá čest památce historické události podpořené mým předchůdcem.“
Papež Jan Pavel pořádal v roce 1986 podobnou událost, kterou navštívily vůdčí osobnosti židů a muslimů a stejně tak i dalajláma a arcibiskup z Canterbury (nejvyšší zástupce anglikánské církve – pozn. překl.).
Papež Benedikt opakovaně odsoudil útoky na křesťany v Iráku, včetně napadení katedrály v Bagdádu v říjnu, kdy bylo zabito přinejmenším 50 lidí. Vatikán se obává, že násilí vyžene z regionu mnoho křesťanů.
Překlad: D. Grof